Pomiń nawigację™
Logo Jedi Order - małe
Home - ikonka HOME O NAS REKRUTACJA FORUM

Veryys

Autor: Varyana

Małe stworzenie występujące najczęściej w dżunglach, gdzie wśród bujnych krzewów i traw chowa się przed drapieżnikami. Można je spotkać niemalże na każdej zalesionej lub tropikalnej planecie. Próżno szukać ich na pustyniach czy w bardzo zimnych miejscach, z racji braku schronienia i skąpego futra.

Veryysy z wyglądu przypominają krzyżówkę zająca i myszy. Posiadają dłuższe, usytuowane przy głowie uszy, które podnoszą ku górze w chwili wyczucia zagrożenia. Krótkie, szare futro spełnia rolę jedynie wizualną, nie chroni przed zimnem, stąd zwierzęta te upodobały sobie ciepłe klimaty. Zdarzają się też osobniki niemal łyse. Długi cienki ogon, jak również małe ostre pazury niczym szpony przydają się do wspinaczek po drzewach, głównie w poszukiwaniu pokarmu. Veryysy mają małe ślepia, jednakże dobrze widzą zarówno w dzień, jak i w nocy. Warto dodać, że ich oczy zmieniają odcień ? za dnia są brunatnożółte, zaś w nocy przybierają kolor pomarańczowy, co ma odstraszać potencjalnych drapieżników. Dorosłe osobniki osiągają do pół metra długości, a waga waha się między 2 a 3 kg.

Veryysy z natury są płochliwe, jednakże trzeba na nie uważać w okresie rozrodu. Świeżo upieczeni rodzice mogą być w tym czasie agresywni, ponieważ chronią młode. Nie zanotowano nigdzie śmiertelnych ataków Veryysów na ludzi lub duże zwierzęta. Zamieszkują jamy i nory, które same sobie kopią. Najczęściej opuszczają je w celu zdobycia pokarmu. Są wszystkożerne, żywią się mniejszymi zwierzętami i owadami, rzadziej roślinnością i korzeniami.

Mięso veryysów nadaje się do jedzenia, choć nie jest rarytasem, stąd zwierzęta te nie są hodowane. Znane są przypadki ekscentryków posiadających udomowionego veryysa.

Wróć na górę